Please install Yoast SEO plugin and enable the breadcrumb option to use this shortcode!
Jetinjektering – Metod för bland annat tätning och grundförstärkning
Jetinjektering är en effektiv och väl beprövad metod för att täta jorden mellan berg och underkantspont. Metoden fungerar dessutom utmärkt vid grundförstärkning av hus.
Förutom jordförstärkningsmetod kan jetinjektering användas som alternativ till spont och för att skapa tätskärm vid dammar eller deponier.
Arbetsgång
Vi inleder processen med att en borrstång med injekteringsmonitor borras ned i marken. Cement injekteras sedan under högt tryck ut genom munstycken strax ovanför borrkronan, samtidigt som röret dras upp igen under rotation. Det innebär att bruket sprutas in i omgivande jord. Därav det höga trycket.
Finare partiklar i marken eroderas bort och ersätts med cement. Samtidigt får grövre partiklar fungera som ballast. Resultatet blir som en gjuten betongpåle med en diameter på upp till två meter, där den befintliga jorden fungerar som ballast. Material som har trängts undan trycks upp längs borröret till markytan.
När vi utför jetinjektering behövs borrigg, cementblandningsutrustning och kompressor. Vid själva injekteringen använder vi oss av högtryckspumpar. Ofta behövs en sedimenteringsbassäng för vätskan som trycks upp längs borröret. Vätskan kräver också särskild hantering.
Korta tekniska fakta
Borrning: Diameter 90–210 millimeter
Injektering: Cementinjektering, vct 0,7–1,2
Injekteringstryck 50–500 bar
Pelare: Ø 0,6–2,0 m
Ljud: Störningar 65–75dBA
Tryckhållfasthet: Friktionsmaterial 15–25 MPa
Lera 3–8 MPa