Betongpålar – Funktionell och ekonomisk storsäljare
Pålning med prefabricerade betongpålar är den i särklass vanligaste metoden i Sverige för att överföra laster till bärande jordlager eller berg. Det är inte svårt att förstå varför. Du får full geoteknisk funktionalitet och drar samtidigt nytta av de ekonomiska fördelarna som en massproducerad produkt innebär.
Betongpålar är ett bra val även ur miljösynpunkt. Enligt våra beräkningar är betongpålar den pålprodukt bland de vanligaste metoderna som ger det minsta koldioxidavtrycket.
Vi lägger stor omsorg på varje detalj så att du kan känna dig trygg. Tack vare egen tillverkning av CE-märkta pålar i våra moderna fabriker kan vi kontrollera hela kedjan från tillverkning till installation.
Arbetsgång
Materialen i våra betongpålar kan varieras beroende på krav och användningsområde.
Pålmaskinen är försedd med hydraulisk frifalls- eller accelererande hejare. Vi har även räckviddsmaskiner som har en större rörlighet för att möjliggöra mer flexibel installation.
För att minimera påverkan på omgivningen drar vi lerpropp eller utför augerborrning innan vi installerar pålarna. Det innebär att vi lyfter upp jorden i placering för pålen. Därefter sänks eller slås pålen ner i det skapade hålet och vidare ner till fast grund. På så sätt undviker vi att jorden pressas i sidled och påverkar eventuella byggnader runtomkring.
Spetsburna pålar slås till stopp medan mantelburna pålar installeras till rätt djup. Efter godkänd installation slutjusterar vi pålarnas höjd genom att kapa toppen.
Verifiering
En viktig del av vårt arbete är att kontrollera pålens verkliga bärighet med olika mätningar och beräkningar. Pålens bärförmåga verifieras med så kallad stötvågsmätning som utförs genom att en tyngd släpps på pålen från en förutbestämd höjd. Manövern ger upphov till en ”stötvåg” som transporteras genom pålen. Utifrån stötvågen kan vi läsa av pålens bärförmåga vid spetsen respektive längs manteln.
Vi räknar fram lämplig längd på de mantelburna pålarna utifrån det uppmätta värdet på mantelbärförmågan. Beroende på vilken last som verifieras blir pålen godkänd att användas för att bära upp konstruktionen som ska stå ovanför. Om lasten inte kan verifieras utökar vi normalt mätningen.