Träpålar fungerar bra för tillfälliga lösningar. I projekt där grundläggningen ska vara permanent är så kallade kombinationspålar att rekommendera. En kombinationspåle har en underdel av trä medan den övre delen består av betong.
Träpålens tekniska livslängd påverkas av på vilket sätt den är omgärdad av vatten eller grundvatten. Ska du använda kombinationspålning som permanent metod, är det därför viktigt att pålen slås ned under grundvattennivån. På så sätt går det att förhindra att trädelen ruttnar. Står pålen helt i vatten eller i luft blir den tekniska livslängden mycket lång – erfarenheter visar på uppåt 200 år. Utsätts däremot trämaterialet för ömsom luft, ömsom vatten i form av grundvatten, regn, fritt vatten och liknande, minskar den tekniska livslängden drastiskt och träet ruttnar.
Arbetsgång
Vid installation av träpålar använder vi oss av pålmaskin försedd med lätt frifallshejare. När pålen installeras slås den med trädtoppen nedåt. Betongpålen skarvas ovanpå träpålen. Om drivningen befaras bli tung, om det finns små hinder i vägen eller om lasterna är lite större, förses träpålen med en så kallad sprickring i änden. Därefter slås pålen vidare till avsett djup.
Du kan i princip få träpålen i vilken längd helst. Den kan dessutom enkelt kapas på plats med en motorsåg.
Pålens bärförmåga verifieras med stötvågsmätning som utförs genom att en tyngd släpps på pålen från en förutbestämd höjd. Manövern ger upphov till en ”stötvåg” som transporteras genom pålen. En mer utförlig beskrivning finns under betongpålar.