Kostnadseffektivt och perfekt för tillfälliga lösningar
Står du inför någon form av temporär grundläggning? Då är träpålning förmodligen ett bra val. Träpålar lämpar sig utmärkt för pålbryggor eller tillfälliga arbetsvägar. Att de råkar vara marknadens billigaste pålprodukt gör inte saken sämre.
Arbetsgång
Pålning med träpålar kräver ett gott hantverk som är anpassat efter materialets egenskaper. Faktum är att träpålen egentligen är ett träd med avsågade grenar. När pålen installeras slås den med trädtoppen neråt. Om pålen måste ta last på spetsen eller om risken finns att pålen ska gå igenom hårdare jordlager, förser vi den med en sprickring.
Träpålens tekniska livslängd påverkas av hur den är omgärdad av vatten eller grundvatten. Ska du använda träpålning som permanent metod är det därför viktigt att träpålen slås ned under grundvattennivån. På så sätt går det att förhindra att den ruttnar. Står pålen helt i vatten eller i luft blir den tekniska livslängden mycket lång – undersökningar har visat på uppåt 200 år. Om pålen däremot utsätts för ömsom luft, ömsom vatten i form av grundvatten, regn, fritt vatten och liknande, minskar den tekniska livslängden drastiskt och träet riskerar att ruttna.
Verifiering
Pålens bärförmåga verifieras med stötvågsmätning som utförs genom att en tyngd släpps på pålen från en förutbestämd höjd. Manövern ger upphov till en ”stötvåg” som transporteras genom pålen. En mer utförlig beskrivning finns under betongpålar.
Om maskiner och utrustning
Vid installation av träpålar använder vi oss av pålmaskin. försedd med lätt frifallshejare. En fördel med träpålar är att de enkelt kan justeras till rätt längd genom kapning med motorsåg.