Sekantpåleväggar används med fördel för att skapa permanenta eller temporära stödväggar vid schakt. Metoden ger förhållandevis stor frihet vad gäller utformningen eftersom pålarna inte behöver installeras i räta linjer. Schaktväggarna kan anpassas efter den geometri du vill ha.
Sekantpåleväggar är täta stödkonstruktioner med stor bärkraft som möjliggör djupa schakter. En stor fördel med sekantpåleväggar är att de är skonsamma för omgivningen. Därför lämpar sig metoden väl i stadsmiljö med känsliga byggnader. Behövs riktigt djupa schakter i ditt projekt rekommenderar vi slitsmur.
En sekantpålevägg kan också användas som permanent vägg i till exempel en källare. Genom att placera huset ovanpå pålarna får du både grundläggning och källarvägg i samma påle.
Det finns en rad olika sorters sekantpålar. Besök gärna trevispa.eu för mer information.
Läs mer om hur borrningen går till här.
Arbetsgång
Sekantpålar gjuts på plats med eller utan armering. Arbetet görs enligt följande grundprincip : Jorden grävs ur och en primärpåle gjuts. Nästa primärpåle utförs på samma sätt och placeras en bit ifrån den första. Sekundärpålarna produceras genom urgrävning, armering och gjutning i mellanrummet mellan primärpålarna så att pålarna överlappar varandra och bildar en tät konstruktion. Den färdiga sekantpåleväggen stöttas slutligen med stag eller stämp.
Handlar det om tillfälliga konstruktioner armerar vi normalt varannan påle. Är konstruktionen permanent, väljer vi oftast att armera samtliga pålar. Vid behov utformar vi sekantpålarna med olika hårdhet.
Därefter schaktar vi ur. Hammarband gjuts vanligtvis och stag borras genom de installerade sekantpålarna.