En text jag önskar att jag inte hade behövt skriva…

Krönikan är ursprungligen publicerad i Hercules personaltidning Grundligt nr 4, 2017

Vad skriver man om i sin första krönika? Att Hercules går som tåget och att vi växer så det knakar vet ni, och att julen närmar sig fortare än vad vi hinner med är ett faktum. Så jag har bestämt mig för att skriva om elefanten i rummet och det som vi helst önskade att vi inte behövde tala om. Ämnet som fyllt och fortfarande fyller både löpsedlar och våra Facebook-flöden.

Det som startade med att en producent i USA anklagats av skådespelerskor för sexuella trakasserier har byggts upp till en våg som sköljt över Atlanten. I Sverige har personliga vittnesmål pekat ut enskilda individer och hela branscher som minst sagt rejält ruttna genom #metoo och flera andra hashtaggar. 4 627 underskrifter och ca 200 vittnesmål har samlats från byggbranschens alla hörn under #sistaspikenikistan.

Byggbranschen kommit längre än många andra i den mening att det är frågor och attityder som vi vet existerar och som vi arbetar för att förebygga. Byggcheferna och Byggnads har under flera år verkat gemensamt för ett bättre arbetsklimat under hashtag #stoppamachokulturen.

Sexistiska skämt, förlöjligande eller kränkningar skapar dålig arbetsmiljö som påverkar trivsel och motivation, och i slutändan resultatet. På NCC har vi vår Code of conduct och mångfaldspolicyn som slår fast hur vi uppträder mot varandra. Vi har verktygen för att rapportera överträdelser: Tell me, där du kan berätta, Ask me där du kan ställa frågor om etik och våra regler, och Time-out där du och arbetskamraterna kan stanna upp och reflektera.

Nyligen utsattes en kvinnlig arbetare för nedsättande och kränkande kommentarer vid ett bygge i Kalmar. Skanska var beställare och slängde resolut ut de två underentreprenörer vars anställda var skyldiga till trakasserierna. Kommentaren från Skanska löd; – Det är helt oacceptabelt. Vi accepterar inte någon form av sexuella trakasserier. Alla ska mötas av respekt på våra arbetsplatser.

Skanskas agerande mot underentreprenören är föredömligt – om alla gjorde som Skanska så skulle byggbranschen saneras från unkna attityder relativt fort. Vi har alla tillfällen där vi borde sagt ifrån men istället varit tysta. Därför har jag en utmaning till dig. Nästa gång du hör eller ser något som inte hör hemma på vår arbetsplats så ta mod till dig och säg ifrån! Det är bara vi som tillsammans kan förändra vår bransch.

Hanna Bocander, marknadschef Hercules

Gå tillbaka
Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy