Grundläggningsarbetet viktigt när Roslagsvatten bygger nytt reningsverk
I Margretelund i Österåkers kommun bygger NCC ett toppmodernt reningsverk som ska tas i drift 2027. Det ska då vara det första klimatneutrala reningsverket i Sverige. Hercules, som står för det mycket omfattande grundläggningsarbetet, har varit igång sedan i januari.
Tisdagen den 28 maj togs första formella spadtaget. Tillsammans med Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm och Christian Wiklund, vd för beställaren Roslagsvatten höll NCC:s vd Tomas Carlsson både tal och i spaden för ett symboliskt spadtag.
– Det är ett viktigt projekt där NCC:s erfarenhet kan bidra till att genomföra bygget av framtidens hållbara reningsverk på ett effektivt och säkert sätt. Vi är stolta över att ha fått förtroendet från Roslagsvatten att genomföra byggnationen, säger Tomas Carlsson
För Hercules del har de första månadernas arbete, mest handlat om spontning och alla moment som är förknippade med det. En tätspont om cirka 250 krönmeter har installerats kring ett område som ska rymma reningsverkets bioblock och membrandel. Konstruktionen har projekterats av specialister på Hercules teknikavdelning Innovation & Design.
På grund av de speciella mark- och grundvattenförhållandena och arbetsplatsens läge invid skärgårdsfjärden Trälhavet var det ett krav att sponten måste vara helt tät. Lösningen blev en slagen spont som är förankrad med kraftiga dubb och en hammarbandsnivå med stag samt tätad i botten med jetpelare.
Reningsverket blir det första i Sverige som använder sig av pyrolysteknik där slammet hettas upp i en syrefri miljö och omvandlas till biokol. I processen oskadliggörs farliga ämnen som läkemedelsrester, virus och tungmetaller. Biokol är ett näringsrikt gödsel som även ökar jordens förmåga att suga upp vatten, vilket skyddar mot både torka och översvämningar.
Målet är att den nya anläggningen ska bli det första klimatneutrala reningsverket i Sverige när den är i drift 2027.