Iad är Hercules och NCCs betong-guru

Iad Saleh är expert på betong – världens mest använda byggmaterial.

 Sedan fem år jobbar han på NCC Teknik och servar koncernens alla verksamheter med råd och dåd på betongområdet.

 Framöver ska han bland annat hjälpa Hercules fabrik i Ucklum att gå över till självkompakterande betong i påltillverkningen.

Iad hjälper entreprenadsidan att välja rätt betong till konstruktioner och projekt och är många gånger delaktig både i tidiga skeden och i produktionsfasen. Han följer upp projekt och gör skadeutredningar, representerar NCC i standardiseringssammanhang och deltar i olika interna utvecklingsprojekt där hans betongkunskaper behövs.

Labb i Västerås

Även Hercules drar nytta av Iads stora kunnande, bland annat när pålfabrikerna behöver förändra betongrecepten. Han har ett laboratorium hos Hercules i Västerås där han kan utföra olika tester. Framöver är det tänkt att han ska hjälpa pålfabrikerna att producera och använda så kallad självkompakterande betong i påltillverkningen.

– Vi har dragit i gång ett utvecklingsprojekt med det syftet, säger Iad. Självkompakterande betong är en betong som i flytande tillstånd har en lösare konsistens än traditionell betong. Den behöver därför inte vibreras med handhållna vibratorer utan flyter ut och fyller formen av egen kraft.

– Det är en fördel ur arbetsmiljö- och produktivitetssynpunkt. Industrin som tillverkar betongelement och andra prefabricerade betongprodukter använder i princip bara självkompakterande betong i dag, säger Iad.

Bättre arbetsmiljö

Peter Elmgren, chef för pålfabriken i Ucklum, berättar att det framför allt är av arbetsmiljöskäl som man vill gå över till självkompakterande betong.

– I dag får medarbetarna gå med vibrostav upp och ner längs formarna. Hanteringen av vibrerande verktyg vill vi gärna komma ifrån eftersom det kan vara skadligt och ge upphov till olika former av besvär. Även ljudmässigt vore det skönt att komma ifrån vibreringen eftersom verktygen bullrar, säger han.

Samarbetet med Iad Saleh uppskattar han mycket.

– Han känns som om han vore född i betongstation. Det han inte kan om betong är nog inte värt att veta, säger Peter.

Fler utvecklingsprojekt

Iad själv konstaterar att det starka fokuset på miljö- och hållbarhetsfrågor idag skapar behov av fler projekt framöver i både Ucklum och Västerås. Eftersom tillverkningen av cement är energikrävande och förorsakar betydande koldioxidutsläpp vill man försöka få ner cementanvändningen.

– Det kan bland annat ske genom inblandning av andra material som flygaska och slagg. Ett annat mål är att fasa ut naturgruset och gå över till ballast av krossat berg i betongen.

Iad betonar att varje förändring av befintliga betongrecept i pålfabrikerna måste föregås av noggranna försök och tester.

– Kvaliteten på pålarna får inte försämras utan ska helst förbättras, konstaterar han.

Gå tillbaka
Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy