Stuvställning ger säkrare lossning av Stålpålar


Stålpålar är tunga och många inom grundläggningsbranschen har varit med och att få eller nästan få foten i kläm vid lossning av RD-pålar.  Många gånger är det helt onödiga skador som kan undvikas. I Göteborg testar vi en stuvställning som säkrar lossning av buntade RD-pålar

– Vi måste vara rädda om varandra och sluta göra som vi alltid gjort, säger Hercules arbetsmiljöansvarige Jean Paul Link.

Conny Engelin, pålarbetare och med många års pålhantering i bagaget hämtar en buntsax och klipper enkelt upp buntbandet och pålarna rullar iväg. På tryggt avstånd från fötterna.

– Det här är bra, nu blir det inget hoppande och dansande på lastbilsflaken eller på projekten för att slippa få foten i kläm, säger Conny Engelin som tycker lösningen är enkel och bra.

– Tidspress och vilja att hjälpa till gör att det ibland blir fel och att man skadar sig. Chaufförer kliver upp på flaket för att hjälpa till vid lossningen, gör inte bara fel. De utsätter sig för en väldigt stor risk säger Jean Paul.

– Idén är att stuvställningen finns på plats på projektet och att vår leverantör ser till att lämna RD-pålarna i stuvställningen. Men det kan också vara så att stuvställningen och pålarna kommer på samma lastbil och pålarna lyfts av, sedan stuvställningen och pålarna läggs tillbaka i stuvställningen innan buntningen klipps upp.

Jag hoppas att vi så småningom ska ha en branschstandard om hur vi sprättar upp buntade pålar, säger Jean Paul Link.

Gå tillbaka
Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy