Väljer du rätt pålmetod?

Vi träffar Anne Unverzagt, teknikchef på Hercules grundläggning, som berättar mer om varför en geokonstruktör bör följa med under hela produktionen och vad som gör den beprövade betongpålen så intressant (och ekonomisk).

– Förståelse för geotekniken är avgörande för dimensionering av geokonstruktioner, säger Anne. Därför har vi på Hercules egna geokonstruktörer med lång erfarenhet och kännedom om lokal geoteknik.

Unikt för Hercules är just den grupp specialister, geotekni­ker och geokonstruktörer, som är samlade under namnet Innovation och Design. De är ofta med redan i tidiga skeden för att utveckla lösningar för grundläggning i olika miljöer, från spontkonstruktioner till pålning och jetinjektering.

Expertis nära produktionen

Med geoteknik och grundläggning blir det alltid förändringar i byggskedet, menar Anne och berättar varför Hercules alltid har sina geokonstruktörer på standby:

– Det är en stor fördel! Vi kan snabbt komma ut på plats, bedöma situationen och räkna fram en effektiv lösning utan kostsam fördröjning för projektet. Det gör oss ofta till en viktig länk mellan produktionen och beställarens konsult.

Fördelarna med egen tillverkning

Hercules har valt att ha egna lager för de vanligaste typerna av spont och balk och har egna fabriker för betongpåletillverk­ning. Enligt Anne skapar det flera fördelar:

– Vi kan snabbt komma igång med projektet och leverera spont och pålar som vi har 100% kontroll över, vad gäller både kvalitet och ursprung. Sponten drar vi upp när vi är klara och lagrar för återanvändning i nya projekt.

Gruppen Innovation & Design vidareutvecklar produkterna tillsammans med fabrikerna. Samverkan mellan geokonstruk­törer, fabrik och produktion gör att Hercules kan utveckla lösningar som är optimerade för produktionen, förklarar Anne vidare.

– Det är väldigt kul att jobba med konstruktion så nära produktionen! Vi får direkt feedback på vad som funkar och inte funkar, lär oss alla detaljer om materialegenskaperna i olika situationer. Det är ett givande samarbete där vi får bra förståelse för utmaningarna i byggskedet. Och så hittar vi bättre lösningar tillsammans!

Vanligt att välja onödigt dyr metod

Många missar att välja den beprövade betongpålen i tidiga skeden, menar Anne. Därför skapas onödiga kostnader, förklarar hon och fortsätter:

– En väl utnyttjad betongpåle är nästan alltid billigare än motsvarande stålpåle. Vi vill att fler ska upptäcka fördelarna med betongpålen. Dessutom är det en mer hållbar lösning. Därför bjuder vi in till Betongpåledagen. Du kommer väl?

Möt våra geokonstruktörer och få projekteringstips, inspirerande exempel och kanske en och annan aha-upplevelse! Vi bjuder på lunch.

NÄR Tisdag 17 april 2018 kl. 11.30–17.00

VAR ”Inforum”, Vallgatan 5, Solna, Stockholm

ANMÄL dig här senast 3 april

Välkommen!

 

Gå tillbaka

Hercules på LinkedIn

Publicerat för sen:

Denna vårvinterdag var det äntligen dags för den officiella invigningen av vår armeringsanläggning i Piteå. Stort tack till alla som kom och välkommen höra av er! #herculesab #h...

Läs mer »

Publicerat för sen:

På måndag kommer vi för andra året i rad att delta på Mötesforum Bygg och Anläggning Stockholm, som även i år arrangeras på Quality Hotel Friends. Vi ser fram emot många givande...

Läs mer »

Publicerat för sen:

När vi fick uppdraget att göra grundläggningen till den nya spårvagnsdepån som nu byggs på Hisingen i #Göteborg föreslog vi att använda #betongpålar med tunnare dimension. Lika...

Läs mer »

Hercules på Facebook

Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy