Varsam spontning i känslig miljö
Scandics hotell i centrala Norrköping ska byggas till med en ny hotelldel och ett underjordiskt garage.
Hercules utför spontning och grundläggning på uppdrag av entreprenören Byggtec.
– Det är en trång arbetsplats och ont om utrymme för maskiner och material. Dessutom måste vi ta stor hänsyn till två gamla kulturbyggnader som gränsar till tomten, säger platschef Joel Rudin.
Installationen av sponten blev i princip klar i slutet av januari. Den har varit en riktig utmaning eftersom arbetet utförts en meter från Kuskbostaden, som lär vara Norrköpings äldsta trähus och två meter från Gripenwaldska huset, som är ett kulturminnesmärkt bostadshus från slutet av 1700- och början av 1800-talet.
– Vi har haft problem med markvibrationer. Det visade sig att marken inte bara bestod av sand och lera utan även av hårdare materia, troligtvis gamla fyllnadsrester. När vi stötte på motstånd vid neddrivningen steg vibrationsnivåerna. Vi fick gå mycket försiktigt fram, berättar Joel.
Dubbla tiden
Spontningen intill Gripenwaldska huset var särskilt känslig eftersom den gamla byggnaden i sina äldsta delar saknade rustbädd eller annan grundförstärkning och sedan tidigare var drabbad av sättningsskador.
– Planken skulle ner till drygt elva meters djup. Vi bytte ut den resonansfria vibrohejaren och tog in pålkran PB 70 i stället som långsamt och försiktigt fick trycka ner planken. Vi bedömde att det skulle ge en skonsammare neddrivning. Men varje gång vi stötte på motstånd i marken var vi tvungna att slå lite grann. Då ökade vibrationerna till kritiska nivåer, säger Joel.
Eftersom man tvingades gå varsamt fram tog spontningen tre veckor, vilket var dubbelt så långt tid mot beräknat.
Säkringen av sponten görs med hjälp av hammarband och invändiga strävor eftersom bakåtförankring med borrade stag ej bedömts vara möjlig.
Många PDA-mätningar
Även grundläggningen har bjudit på utmaningar. Maskinisterna Robbin Eriksson och Viktor Pettersson, som opererar stålpålemaskin G 1320, har slagit ned uppemot 200 stålrörspålar till ett djup av mellan 33 och 39 meter. Arbetet har utförts i två etapper.
– Enligt de geotekniska undersökningarna skulle marken i princip bestå av lera ner till fast berg, men det visade sig att det i botten fanns ett tre till sex meter tjockt moränlager som var svårforcerat. Det var på gränsen att maskinen klarade det, säger Joel.
För att verifiera att de långa stålrörspålarna stod på stabil grund och verkligen hade avsedd bärförmåga fick Robbin och Viktor genomföra ovanligt många stötvågsmätningar.
– Det har gjort att även pålningen tagit lite längre tid än beräknat. Ofta måste vi göra flera mätningar på samma påle eftersom vi ligger på gränsen, säger Robbin.
Ny på jobbet
När Heureka kommer på besök till arbetsplatsen pågår nya PDA-mätningar. Instrumenteringen av pålarna görs av 31-årige David Tornberg från Västerås, som är provanställd på Hercules sedan november 2017. Han går med Robbin och Viktor för att lära sig jobbet, som är helt nytt för honom.
– Tidigare jobbade jag som paketutkörare på Postnord, men jag känner Robbin. Han tipsade om att Hercules söker nya medarbetare och jag tänkte att det kunde vara roligt att pröva något annat. Jag trivs jättebra, men det är mycket nytt att lära sig. Det mest tekniska jag gjort innan jag började här är väl att skruva ihop en IKEA-hylla, säger han.
Vad är bäst med nya jobbet?
– Arbetskamraterna. Att köra ut paket var ensamt. Här jobbar man i team. Det uppskattar jag. Jag tycker jobbet är mindre stressigt också. Och så är lönen betydligt bättre än jag hade som paketutkörare, säger David.
Text och bild: Johan Lundberg
Fakta
Scandic City, Norrköping.
Byggherre: Renströmmen Förvaltning AB.
Totalentreprenör: Byggtec.
Hercules uppdrag: Installation av tätspont samt grundläggning för ett underjordiskt garage och en ny hotellbyggnad i trång och känslig stadsmiljö. Grundläggningen utgörs med 194 slagna stålpålar i dimensioner mellan 115/8 till 170/10.
Utförandeperiod: januari – mars 2018.