Geokonstruktör på Hercules blev ”Årets grundläggare”

Peter Alheid, geokonstruktör på Hercules teknikavdelning Innovation & Design, har tilldelats Guldpålen 2021, det finaste pris en svensk grundläggare kan få. Han tog emot utmärkelsen samt en prischeck på 20 000 kronor under Påldagen, som hölls i Göteborg den 18 maj.

– När man betänker vilka duktiga branschmänniskor som tidigare fått detta pris är det en ära att få ta emot det, säger den stolte vinnaren.

Peter Alheid är 53 år och utbildad civilingenjör från Chalmers. Han har arbetat på Hercules teknikavdelning i 22 år och är idag en av Sveriges främsta auktoriteter inom grundläggning.

”Årets pristagare besitter en unik mix av nya idéer, entusiasm, kunskap, hängivenhet, nyfikenhet och stor seriositet inom både pålningsteknik och stödkonstruktioner. Engagemanget är slående och upplyftande för kollegorna i branschen”, skriver juryn i motiveringen.

Anne Unverzagt, som är chef för Hercules teknikenhet, känner både glädje och stolthet över att Peter fått Guldpålen.

– Det har han verkligen förtjänat genom sitt otroliga engagemang under alla år han jobbat med grundläggning. Peter brinner för att branschen ska bli bättre, säger hon.

Guldpålen instiftades 1997 med syftet att premiera ”Förtjänstfulla insatser inom svensk grundläggning med särskild betoning på pålteknik, stödkonstruktioner, branschsamverkan och -utveckling”. Det delas ut gemensamt av Pålkommissionen och branschorganisationen Svensk Grundläggning.

Bildtext:
På grund av inställda evenemang under pandemin delades det ut två Guldpålar på Påldagen. Geokonstruktörerna Peter Alheid, Hercules Grundläggning, och Håkan Karlsson, Skanska, vann priset för 2021 respektive 2020. Här flankeras de av Göran Svensson, ordförande i Svensk Grundläggning och Olle Båtelsson, ordförande i Pålkommissionen.
Foto: Helene Kennedy.

Gå tillbaka
Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy