Stort engagemang när Hercules övade kemikalieolycka på pålfabriken i Västerås

Varje år genomför NCC och Hercules en Hälso- och säkerhetsvecka. Runt om i landet har NCC:s olika arbetsplatser genomfört övningar. En av uppgifterna varit att öva kring en kemikalieolycka. Det tog man fasta på vid Hercules pålfabrik i Västerås.

Ett tiotal medarbetare berördes när Magnus Wadlin, fabrikschef, kallade till övningar vid Hercules pålfabrik i Västerås. Trots de speciella omständigheter som råder med anledning av corona kunde han samla hela teamet som slöt upp mangrant.

Den första övningen som gruppen genomförde handlade om att en medarbetare fått kemikalier i ögat. En fick vara statist och låtsas att han fått något ögat. Då fick de andra ställa upp enligt den modell som gäller. En person fick hjälpa till att skölja ögat, en annan ringde 112 och en tredje kollade aktuellt säkerhetsdatablad för att kunna avgöra vilket kemiskt ämne det kunde vara frågan om för att ha koll på att man gjort rätt och för att kunna uppge det för den tillkallade ambulanspersonalen. Det hela blev mycket lyckat, menar Magnus Wadlin:
- Mitt gäng kan det här men det är aldrig fel att repetera. Vad man kan i teorin är en sak men det ska göras i skarpt läge kan panik lätt uppkomma och då måste man vara säker på vad man ska göra, säger han.

Det andra momentet i övningen handlade om utsläpp av kemikalier i marken. Magnus Wadlin lät en medarbetare ”tappa” en tunna med formolja som rann ut. På liknande sätt som i den första övningen vidtog ett steg-för-steg-mönster där en person stoppade läckan – med brunnstätning – och en annan ringde 112 och tillkallade brandkåren. Den som tog fram säkerhetsdatabladet kunde också konstatera att en viktig uppgift när kemikalier läckt ut i marken är att kontakta kommunen – oavsett vilket ämne det handlar om. Också den här delen av övningen gick bra. 
- Alla lyssnade och gjorde sitt bästa hela tiden och jag är väldigt nöjd med hur det gick. Jag är stolt över killarna, säger Magnus Wadlin.

Alla övningar genomförs för att NCC och Hercules ska jobba på ett säkert sätt för att nå visionen – noll olyckor.

Gå tillbaka
Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy