Vid grundförstärkning med jetpelare installeras dessa i lutning under den befintliga grundläggningen och ansluts till fundamenten. På så sätt kan lasterna överföras direkt från befintlig konstruktion till de nya pelarna. Fördelarna med jetinjektering är att dessa är flexibla i utformningen även i trånga utrymmen och skapar liten omgivningspåverkan i form av vibrationer. Ytterligare en fördel är att jetinjektering fungerar i alla jordarter.
Processen inleds med att en borrstång med injekteringsmonitor borras ned i marken. Cement injekteras sedan under högt tryck ut genom munstycken strax ovanför borrkronan samtidigt som röret dras upp under rotation. Det innebär att cementsuspensionen sprutas med högt tryck in i omgivande jord.
Finare partiklar i marken eroderas bort och ersätts med cement. Samtidigt får grövre partiklar fungera som ballast. Resultatet blir som en gjuten betongpelare. Material som har trängts undan trycks upp längs borröret till markytan och pumpas därifrån till lämplig plats.
För att kunna utföra jetinjektering behövs en relativ omfattande etablering där tex borrigg, cementblandningsutrustning och kompressor och silo för cement ingår. Vid själva injekteringen används högtryckspumpar. Ofta behövs en sedimenteringsbassäng för vätskan som trycks upp längs borröret.
Pelare: Ø 0,5–4,0 meter
Hercules har nöjet att vara med och lägga grunden till framtidens samhälle. I praktiken innebär det att vi arbetar med en bred flora av projekt inom bland annat arbete, boende och infrastruktur. Här kan du läsa mer om några av dem.
Januari 2024 - September 2024
”*” anger obligatoriska fält