Träpålar har använts inom grundläggning sedan 1600-talet och på rätt plats med rätt last är det fortfarande en utmärkt metod som är både prisvärd och miljövänlig! Träpålar används oftast som mantelbärande element i lösa jordlager.
I temporära konstruktioner som till exempel pålbryggor och arbetsvägar är träpålar ofta ett mycket bra alternativ, men även i permanenta konstruktioner kan träpålar användas så länge de placeras under grundvattenytan. Ett sådant användningsområde är markförstärkning genom bankpålning.
Träpålar ingår även i så kallade kombipålar, som kombinerar trä och betong för att få en prisvärd och hållbar påle.
Pålning med träpålar kräver ett gott hantverk som är anpassat efter materialets egenskaper. När pålen installeras slås den med trädtoppen neråt. Om pålen måste ta last på spetsen eller om risken finns att pålen ska gå igenom hårdare jordlager, förses den med en sprickring.
Träpålar installeras vanligtvis med Movax-maskiner som är lättmanövrerade och ger ett smidigt utförande. Om träpålar behöver kapas utförs det med motorsåg.
Den geotekniska bärförmågan tas oftast fram genom beräkning (mantelburen påle) och verifiering på arbetsplatsen är därför sällan nödvändig.
Pålelementslängd: 5-20 meter.
Diameter: 125 - 250 millimeter.
Hercules har nöjet att vara med och lägga grunden till framtidens samhälle. I praktiken innebär det att vi arbetar med en bred flora av projekt inom bland annat arbete, boende och infrastruktur. Här kan du läsa mer om några av dem.
Januari 2024 - September 2024
”*” anger obligatoriska fält