Hercules använder rostskyddsfärg framtagen av amerikanska Nasa

Stål i exempelvis spont påverkas ofta snabbt av rost och andra typer av korrosion. Hercules har nu avtalat med färgtillverkaren Tikkurila att använda deras rostskyddsfärg Fontezinc HR. Färgen är extremt tålig för salt- och sötvatten och används bland annat på Frihetsgudinnan i New York.

Korrosion är ett påtagligt problem i byggbranschen. För alla typer av stålkonstruktioner behöver hänsyn tas till avrostning. Särskilt besvärligt är det med sådant som byggs i eller i anslutning till vatten. Exempelvis spont i vatten har väldigt höga nivåer av avrostning i skvalpzonen och vattenzonen vilket blir en utmaning för permanenta konstruktioner. Med Fontezinc HR kan det komma att ändras.
– Vi är övertygade om att den här nya rostskyddsfärgen som vi ska använda på spontkajer kommer att göra stor skillnad. I vanliga fall arbetar vi bland annat med ingjutning av kritiska områden som en metod att slippa korrosion men med en effektiv rostskyddsfärg kommer arbetet bli enklare, säkrare – och i slutänden också billigare, säger Anne Unverzagt, specialistchef på Hercules med ansvar för innovation och design.

Stål målas ofta med epoxifärg i flera lager. Om det blir en spricka i färgen så kryper vatten och fukt in under färgfilmen och den rostar sönder underifrån. Det går inte med Fontezinc HR vilket säkerställer en lång livscykel för stålkonstruktioner. Med Fontezinc HR behövs dessutom så lite som en sjundedel av färg jämfört med traditionella rostskyddssystem.
– Vi har redan använt Fontezinc HR i två projekt, Karlstad och Söderhamn, och det har fungerat väldigt bra. Tiden får naturligtvis avgöra hur det blir men vi har inga tvivel om att det här kommer fungera som det ska. Hittills är korrosionsskyddets livslängd för Fontezink HR uppe i 25 år men tester pågår och kommer troligen visa att vi kommer att kunna garantera en betydligt längre livslängd än så, säger Anne Unverzagt.

Färgen utvecklades ursprungligen för Nasa på 70-talet. Man skapade en vattenburen zinksilikat som både kunde stå emot korrosion och skydda uppskjutningsramperna från den värmechock som uppstår vid uppskjutning. Tikkurila har i dag ensamrätt att sälja produkten överallt i världen utom i Nordamerika.
– Vi är otroligt stolta över att efter sex års arbete nu äntligen kunna presentera Fontezinc HR. Fontezinc HR kräver bara en strykning, torkar på 30 minuter och har en så lång hållbarhet att det inte behövs något underhåll. Det innebär stora besparingar i form av både tid och pengar, säger Lennart Björk, teknisk chef på Tikkurila.

Utöver att vara oerhört effektiv är färgen också Svanenmärkt, vilket gör den unik. Ingen annan rostskyddsfärg är det idag. Den innehåller zink som till 96 procent är återvunnet från källsorterat skrot och färgen är sammansatt så att zinken inte kan läcka ut i miljön.
– Det här är ytterligare en aspekt som vi tycker är viktig. Att vi kan tillhandahålla rostskydd som också är miljövänligt, säger Anne Unverzagt.

Gå tillbaka
Kontakta oss för offert på grundläggning
  • Kontakta oss för offert på grundläggning

    Hjälp med grundläggning för företag och byggentreprenör. Läs mer om våra tidigare projekt här ›

    • Läs mer om vår integritetspolicy