Robust lösning med stor internationell popularitet
Sekantpålar lämpar sig särskilt bra i stadsmiljö eftersom metoden ger färre sättningar och vibrationer vid drivning än konventionella metoder. Metoden har fått stort genomslag utomlands och intresset är på uppåtgående även här hemma.
En sekantpåle som också kallas CFA-påle (Continous Flight Auger), är en platsgjuten betongpåle med många goda egenskaper. Sekantpålar kan bland annat ta stora laster och utföras i dimensioner på mellan 300 till drygt 2000 millimeter. Om flera pålar placeras efter varandra bildar de en sekantpålevägg.
Det finns en rad olika sorters sekantpålar. Besök gärna trevispa.eu för mer information.>/p>
Arbetsgång
Utmärkande för sekantpålar är att de gjuts på plats med eller utan armering. Betongkvaliteten kan varieras beroende på hur förutsättningarna ser ut i det aktuella projektet. Vid utförandet använder vi oss av flera olika tillvägagångssätt för att uppnå bästa tänkbara resultat.
CFA medger ett brett spektrum av längder och dimensioner. Metoden innebär att pålen utförs med hjälp av en jordskruv, en så kallad auger. Vi börjar med att borra ner augern till önskat djup. Därefter tillsätter vi betong genom augerns centrumrör samtidigt som den lyfts rakt upp utan att rotera. Den upplyfta jorden ersätts av samma volym betong som pumpas ut genom centrumrörets spets.
När pålen är färdiggjuten armerar vi ofta med hjälp av en armeringskorg som trycks ned i den färska betongen. Efter att betongen har härdat schaktar vi bort jord för att uppnå korrekt nivå. Slutligen justeras påltoppen till rätt höjd.
Vi använder oss också av foderrörsborrning som även kallas CAP eller CSP, med roterande eller oscillerande drivning för att utföra sekantpålar. Fördelen med foderrörsborrning är att metoden minimerar risken för att det borrade hålet faller samman innan betongen hunnit hällas ner. På så sätt skiljer sig metoden från till exempel CFA-pålning. För att säkerställa samma funktion utan foderrör, krävs att hålet fylls med någon typ av stödvätska under tiden man borrar vidare neråt, vanligtvis med bentonit.
Genom att inleda med CAP-metoden blir det smidigare att borra längre. När vi har uppnått maximalt djup med CAP-metoden fungerar det utmärkt att gå genom det installerade foderröret och fortsätta nedåt med CFA-metoden.
Om maskiner och utrustning
Sekantpålning utförs alltid i nära samarbete med Hercules Trevi som har specialistkompetens på området och en komplett utrustad maskinpark. Tillsammans väljer vi den metod som är mest optimal för ditt projekt.
Maskinerna väger uppåt 160 ton vilket bland annat ställer krav på transporten till arbetsplatsen och jordens bärighet där de ska arbeta. Vissa krav ställs också på utrymme för leverans av armeringskorgar och betong.