En stor fördel med stålkärnepålar är att de klarar att ta upp både tryck och draglaster. Metoden är ett utmärkt val vid stora laster, i synnerhet i fastare jordar. Vi utför oftast stålkärnepålar som stålrör försedda med dragstag – ett alternativ till stålkärnepålar.
Stålkärnepålar hör till metoderna som lever upp till högt ställda krav på omgivningspåverkan som buller och vibrationer. Pålarna kan vara både spetsburna och mantelburna.
Arbetsgång
Arbetet inleds med att vi borrar ner ett foderrör 0,5 meter i friskt berg. Därefter borrar vi vidare till det djup stålkärnan ska till. I nästa steg monterar vi en distansförsedd stålkärna. Det görs ibland i kortare längder som vi kopplar ihop med svetsning eller gängskarv. Stålkärnan sänks sedan ned i hålet. När vi installerar pålen spolas borrhålet rent och fylls underifrån med injekteringsbruk.
Om det förekommer dragkrafter förser vi bergförankringsdelen med så kallade rillor för att skapa bättre vidhäftning i det omgivande injekteringsbruket. Efter verifiering och godkännande kapar vi pålen och förser den med en dragfördelningsplatta. Färdigt!
Verfiering
Bärförmågan verifieras genom provdragning eller stötvågsmätning. Om vi utför spetsburna pålar kontrollerar vi bärförmågan genom stoppslagning och stötvågsmätning innan bruket har hunnit stelna.
Mantelburna pålar provdras vanligtvis. Då används foderröret som mothåll.
Om maskiner och utrustning
Vid utförandet använder vi oss av en borrigg med topp- eller sänkhammare. Lyftkran behövs för att lyfta stålkärnan. Till betongen använder vi oss av injekteringsutrustning.